Spyskaartbeplanning
Daar is
seker baie mammas daar buite wat elke dag met die dilemma sit: Wat eet ons
vanaand? Ek het vroeg in my getroude lewe, voor kinders, al besef dit is iets
wat elke vrou oor wonder. Na `n bietjie navorsing het ek op `n baie praktiese
manier afgekom wat ek al vir 2 jaar gebruik: Spyskaartbeplanning.
Spyskaartbeplanning
klink na `n groot taak maar dis eintlik eenvoudig en haal die “wonder wat ons
eet” uit elke dag. Ek beplan nie 3 maaltye `n dag nie, maar beplan slegs vir
die grootste ete van die dag. Vir ons is dit middagete, maar dit kan net so
gebruik word vir aandete ook.
Die ander 2
etes is redelik vas bv. pap vir ontbyt en vir die ander ete (aandete) hou ek `n
verskeidenheid maklike etes byderhand bv. toebroodjies, slaai of muffins.
Dit is hoe
ek Spyskaartbeplanning stapsgewys doen:
Stap 1: Maak `n lysie van al die disse wat jou
gesinne geniet bv:
·
Macaroni
en kaas
·
Kerrie
en rys
·
Wors
en kapokaartappels
·
Hoenderroerbraai
Sorg dat jy
genoeg disse het vir die aantal dae wat jy gaan kos maak. Ek maak nie kos op
die Sabbat nie, dus beplan ek vir 26 etes elke maand.
Stap 2: Maak `n maand bladsy op die rekenaar of sommer vryhand
op `n A4 papier.
My maand
bladsy (sien foto hieronder) is `n gelamineerde bladsy waarop ek blokkies getrek
het. Elke maand vee ek hom skoon en vul hom weer in met `n “white board” pen.
Stap 3: Vul eerstens enige spesialedae in bv. kampnaweek, gemeente etes of
langnaweke.
Stap 4: Maak nou die res van die blokkies vol met die disse wat jou gesin geniet.
Dis nou die
lysie disse van stap 1. Ek weet ook van die metode om vir elke weeksdag `n tema
te gee bv. Maandae is left-overs, Dinsdae is Groente, Woensdae is gebak, ens.
Die blokkies word dan gevul met daardie spesifieke dag se temadis.
Stap 5: Hersien die spyskaart sodat julle `n verskeidenheid in `n
week eet.
Ruil disse
uit totdat jy tevrede is. Ek probeer nie te veel rysdisse in een week sit nie
en wissel dit af met groentedisse of gebak. LW Gebak op die spyskaart verwys na
pizza, piesangbrood of iets wat ek kan bak vir die volgende dag se ete. Dit kan
ook vetkoek insluit. In die winter ruil
ek gebak uit met sop.
Ons het geen
probleem om 2 dae na mekaar dieselfde kos te eet nie, dus sal Sondag en Maandag
se kos dieselfde wees en Donderdag en Vrydag se etes is dieselfde. Vir nou is
dit wat vir ons werk, omdat dit moeilik is om respte te kry wat slegs 2 porsies
maak. Ek maak `n dis wat in 4 porsies gedeel kan word en ons eet dit oor 2 dae.
`n Ander opsie is om die 2 oorblywende porsies te vries en dan op `n ander dag
uit te haal.
Stap 6: Maak nou `n weeklikse of maandelikse
inkopielys met die
spyskaart langs jou. Sodoende sal jy verseker wees dat jy al die nodige
bestanddele in jou huis het.
Probeer dit
gerus eers vir `n week en kyk of dit die spanning verminder. Dit is die moeite
werd om te probeer.
Groete
MammaS
Comments
Post a Comment